Workshops

Vanaf nu geen onscherpe foto's meer!

Altijd al geïnteresseerd in fotografie maar heb je nog nooit de moeite genomen om je te verdiepen in de instellingen van de camera? Na deze speciale basiscursus zul je de basis van de fotografie volledig begrijpen. Iso, diafragma en sluitertijd zijn na het volgen van de workshop jouw beste vrienden!

 

Hoe ziet de dag eruit?  

1. Voorstellen onder het genot van een kopje koffie/ thee en iets lekkers 
2. Uitleg over de basis en de werking van de camera en objectieven
2. Uitleg over diafragma, sluitertijd en iso
3. Uitleg compositie
4. Uitleg scherpstellen
5. Uitleg flitsen 
6. Toepassen van de kennis in de praktijk
7. Bespreken ervaringen in de praktijk 
8. Overige vragen en valkuilen behandelen 
 

Wat heb je nodig? 

★ Een digitale spiegelreflex camera of een digitale compact camera die je handmatig kan instellen (M-stand) met één of meerdere objectieven.
★ Instructieboekje camera (elke systeem is weer anders)
★ Een statief (niet verplicht, wel handig)
★ Een externe flitser (niet verplicht, wel handig)  

 

Investering

De cursus begint om  13:00 uur en duurt tot 18:00 uur. De cursus wordt gegeven aan minimaal 4 tot maximaal 10 deelnemers. Op deze manier kan Dexter elke cursist persoonlijke aandacht en tips geven. De cursus wordt gegeven op zaterdag of zondag op een locatie naar keuze. De basiscursus fotografie kost €125,- voor de gehele dag inclusief btw, koffie / thee en wat lekkers.  
 
Uiteraard kan de basis cursus fotografie ook privé worden gegeven. Neem hiervoor contact op met Dexter. 
 
Natuurlijk wordt de behandelde stof netjes in een PDF-bestand per mail opgestuurd, zodat je alles nog even rustig kan nalezen.

De foto’s die in de praktijk gemaakt zijn, kunnen achteraf voor feedback toegestuurd worden naar Dexter. Kies de 5 beste foto’s uit en Dexter geeft je verbeter punten door voor de volgende keer. Mocht je na de cursus toch nog vragen hebben? Dan kan je deze altijd per mail of telefonisch stellen aan Dexter.

 

Op aanvraag kunnen onderstaande workshops gegeven worden:  

 Workshop Basisfotografie
 Workshop Photoshop
 Workshop Nachtfotografie in Rotterdam / Den Haag / Delft / Amsterdam
 Workshop HDR-fotografie
 Workshop Concertfotografie
 Workshop Evenementenfotografie

 

Uiteraard kan Dexter ook gastlessen fotografie verzorgen voor scholen en bijzondere gelegenheden.

 

Voor meer informatie vul vrijblijvend het contactformulier in.

 

Tips

Om sprekende foto’s in de natuur te maken dien je rekening te houden met vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving, je instellingen en natuurlijk een aantrekkelijk onderwerp. Hieronder staan 10 belangrijke punten beschreven waar je rekening mee dient te houden voor een sprekende foto. Lukt het op de een of andere manier niet om een mooie foto te maken óf heb je juist wel mooie foto’s kunnen maken door onderstaande tips? Stuur je foto’s gerust door naar DextairPhotography@gmail.com én ontvang gegarandeerd een reactie!

———————————————————————————————————————————

 Geduld
Natuurfotografie moet je vergelijken met vissen. Je moet soms erg lang wachten voor je dé perfecte foto kan maken. Je hebt een ijsvogel gespot, maar de afstand is veel te groot? Wacht net zo lang tot die jouw kant op komt. Soms duurt dit drie uur, soms vliegt die weg. Hou dus rekening met een goed portie geduld als je de natuur in gaat. Leer ook met teleurstellingen om te gaan, je komt namelijk niet elke dag met pareltjes thuis.

 

 Scherpte

Focus je net als bij portretfotografie op de ogen van je onderwerp. Het menselijk oog kijkt altijd in de ogen van de ander, als deze dus niet scherp zijn, dan is de rest van de foto meteen veel minder interessant. Om bijzondere foto’s te creëren kan je juist op het begin of het eind van een landschap focussen, dit levert bijzondere creaties op.

 

 Bloemen

Bloemen zorgen voor een beetje kleur tussen al dat groen. Een bloem staand fotograferen is leuk voor één foto, maar speel ook eens met je positie. Doe eens gek en ga op de grond liggen, je zult zien dat dit een heel spannend effect gaat geven. Ook leuk om tegen de zon in te fotograferen. Het zonlicht komt nu vanachter de bloem en geeft een sfeervol resultaat. Let ook goed op de scherpte-diepte!

 

 Bijzondere momenten

Fotografeer eens op momenten die je normaal zou overslaan, bijvoorbeeld de zonsopkomst. Om  de zonsopkomst te fotograferen zul je het huis al rond 04:00 uur moeten verlaten om een mooi plekje op te zoeken. Het is erg vroeg, maar kan prachtige beelden leveren. Ook tijdens een onweer bui kan je bijzondere foto’s schieten. Lekker veilig vanuit het raam óf vanaf een weiland.

 

HDR

Neem een statief mee en bezoek een mooi landschap. Zoek een goed punt op en zet je statief klaar. Stel je camera in op -2 0 +2 en selecteer zelfontspanner over 2 seconde. Focus op je onderwerp en schiet. Na 2 seconde maakt je camera automatisch 3 foto’s. 1 onderbelicht, 1 normaal en 1 overbelicht. Thuis ga je deze 3 foto’s samenvoegen in een programma als Photomatics. Speel wat met de mogelijkheden en uiteindelijk heb je een knaller van een plaat! HDR (High dynamic range) zorgt voor een hoog dynamisch bereik. Je camera ziet helaas niet wat het menselijk oog ziet. Je zult drie (of meer) foto’s moeten nemen wil je een perfect eindresultaat krijgen. Een goed zichtbaar stralende zon met blauwe wolken en een prachtig gekleurd landschap.
 Sluitertijd

Een snelle sluitertijd is van groot belang en in het bijzonder bij het fotograferen van vogels. Met een sluitertijd van 1/125e krijg je 1 op de 100 vogels misschien scherp. Met een sluitertijd van zo’n 1/1000e krijg je er zeker 90/100 scherp. Let wel op dat je met een snelle sluitertijd je ISO-waarde omhoog moet gooien, anders is je foto erg donker - onderbelicht.

 

 Compositie

De compositie bepaald of een foto gaat leven. Heb jij een dier in beeld dat bijvoorbeeld links weg gaat lopen straks en nu nog stil staat? Laat links wat ruimte open, zodat het op de foto lijkt alsof die elk moment weg kan gaan lopen. Let er ook op waar je foto eindigt. Als je foto stopt op de hielen, kun je hem beter door laten lopen met een paar cm grond. Dit maakt de foto namelijk af.

 

 Diafragma

Diafragma zorgt voor de scherpte-diepte in een foto. F2.8 is op de meeste objectieven de grootste opening, dit zal zorgen voor weinig scherpte en veel diepte (wazige achtergrond). Hoe lager je getal (F11 bijvoorbeeld) hoe scherper alles wordt. Belangrijk bij het fotograferen van groepen bijvoorbeeld, je wil natuurlijk wel dat iedereen goed zichtbaar is.

 

 Tegenlicht

Veel fotografen zullen je vertellen om niet tegen de zon in te fotograferen, maar waarom? Dit levert prachtige silhouet foto’s op of juist dromerige beelden. Je moet hier wel je ISO op zijn laagst zetten en je diafragma flink verlagen (F11 bijvoorbeeld). Zorg wel voor een sprekend onderwerp. Bijvoorbeeld het hoofd van een dier, een boom, een bloem of bijvoorbeeld een springend persoon.

 

 Materiaal

Uiteraard speelt kwalitatief goed materiaal ook een belangrijke rol in het proces van een mooie foto. Het verschil tussen een goedkope compact camera en een dure spiegelreflex camera met verwisselbare objectieven is naast prijs natuurlijk ook aan de kwaliteit te merken. Je zult bij duurder materiaal vaak merken dat je meer scherpte, mooiere kleuren en minder ruis krijgt bij hogere ISO-waarden.