jul 4, 2018 Geen categorie

Sale NL

In Thailand heb je eten, eten en nog veel meer eten. Dat moet natuurlijk wel bereid worden. Ze hebben hier speciale geuren en smaken en hoe wordt dat nou gemaakt? Daar was ik erg benieuwd naar! Ik zocht een leuke kookles en kwam uit bij Mama Noi Cookery School in Chiang Mai. Voor 800 baht heb je een halve dag en leer je 3 gerechten bereiden. De hele dag kookles kost 1000 baht en leer je 5 verschillende Thaise specialiteiten te maken.

Ik koos voor een hele dag geur en smaak! In de ochtend werd ik opgehaald door een busje van de kookschool. De medewerker bracht alle amateur koks naar de Thaise markt. Hier kregen wij uitleg in het Engels over de meest typische specerijen, groenten en fruit die in de Thaise keuken gebruikt worden.

Heel erg interessant om zoveel kleur te zien en geuren op te nemen. In Thailand zie je vooral hele kleine banaantjes. Erg schattig en ik vroeg mij af waarom ze zo klein zijn in verhouding tot de bananen die wij in Nederland eten. Het antwoord daarop is dat dit een ander soort banaan is. Genaamd de appel banaan. De smaak is erg verschillend en is harder en heeft een friszoete smaak dat meer naar appel smaakt. Erg interessant om mee te maken en leuk voorproefje op de kookles!

Als welkoms gerecht leerden wij een typische spring roll, in het Nederlands Loempia te maken. Uiteraard kan je dit op oneindig veel verschillende manieren bereiden. De basis blijft echter hetzelfde. Een heerlijk welkom.

De eerste specialiteit dat ik leerde koken was de Tom Ka Soup. Een citroen-kokosnoot-kippensoep. Kan erg lekker zijn echter vond ik de bereiding van alle gerechten iets té extreem. Als ik in Nederland ben ga ik zeker Thaise gerechten realiseren, weliswaar op mijn eigen westerse manier.

Na de soep kwam de tweede gang. Ik maakte de keuze om Cashew Chicken te leren bereiden. Heel veel Thaise specialiteiten worden gewokt. Na het snijden van de groenten ga je dit per groepje wokken, elke keer voeg je er een groepje groenten aan toe. Eerst knoflook, dan chilis die gevolgd worden door uien, mais en wortels. Deze dien je te wokken tot een niveau dat je zelf fijn vindt. Iets knapperig of juist ziekenhuis doorgekookt. Het is wat je zelf lekker vindt haha!

Massaman Curry koos ik uit als een uitdaging. Wat een werk zeg voor een curry pasta ter grote van een ijsbol. Eerst 5 kleine gedroogde chilis stampen gevolgd door 2 teentjes knoflook. Zodra die een beetje goed plat zijn gestampt met de vijzel voeg je er een sjalot aan toe. Citroengras, koriander, kaffir limoen, kaneelstok en geelwortel. Zodra dit is gestampt voeg je er korrels van peper, koriander en komijn aan toe. Dit blijf je een aantal minuten hard stampen tot je spierballen stijf zijn. Dan is jouw massaman curry pasta klaar om mee te koken! Een heel gedoe voor zo’n kruidenbol hé!

Na de zeer vermoeiende Massaman Curry was het even tijd voor een welverdiende pauze. We konden genieten van een authentieke Thaise ijsthee. Een glas goed gevuld met klontjes en een iets wat te sterke kruidenthee. Uiteraard kan je de smaak van de thee zelf bepalen. Leuk om in Nederland te serveren in plaats van een koud colaatje.

Tijdens de pauze konden we een wandeling maken door de tuin van de kookschool. Wat is het daar genieten! Vlinders, vogels, bloemen en planten… wat een fijne locatie om te genieten van een ijskoude Thaise thee.

Op het programma na de pauze stond nog het leren maken van een Thaise salade en een dessert.

Als salade koos ik voor de Larb Gai. Er was weinig salade aan in mijn ogen. Het was kipgehakt met voornamelijk peper, citroen en koriander. Geen aanrader wat mij betreft. ;)

Om de kookles af te sluiten maakten we Deep Fried Banana en Mango Sticky Rice. De gefrituurde banaan is niet heel spannend om te maken maar wel erg lekker om na afloop te snacken.

De Mango was voor ons al gesneden zodat wij ons enkel hoefden te focussen op de al gestoomde sticky rijst. Een mierzoet dessert dat ongekend populair is hier in Thailand. Een heerlijke afsluiter van een waanzinnig leuke en leerzame kookles!

Ga ik nu 100% de Thaise gerechten nakoken thuis? Nee. De sauzen zoals Oystersaus en Sojasaus zijn niet voor mij gemaakt. Ik zal dat gaan vervangen door Ketjap bijvoorbeeld en koriander heb je lief of precies niet. Ik val in de laatste categorie die het naar zeep vindt smaken en ruiken.

Wel vond ik het uiterst interessant om mee te maken en de eigenaardige Thaise smaken te ontleden. Ik kan het iedereen aanraden zeker waard voor het geld. Voor meer informatie over de Mama Noi Cookery School klik je hier.

Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit

Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit

Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit Thailand - Chiang Mai - Mama Noi Cooking Class - Kookles - Reisfotografie - Reisfoto's - Eten - Koken - Fruit

Sale NL

0