dec 11, 2015 Geen categorie

Na een lange reis zoals we inmiddels wel gewend zijn in Afrika, kwamen we aan bij de Okavangodelta. Een gebied waar elke natuurliefhebber van gaat kwijlen. Als je geluk hebt zie je hier olifanten, buffels, nijlpaarden, waterbokken, gnoes, giraffen, krokodillen, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, antilopes en vele andere dieren. Maar ook vliegen er ruim 400 verschillende vogels rond! Poler

Nadat we bij de opstapplaats van de mokoro (een soort kano) waren aangekomen, werden onze spullen voor twee dagen ingeladen en konden we genieten van een uur varen. Elke mokoro had een eigen ‘poler’. Iemand die achter staat en doormiddel van een lange stok op de grond te zetten en duwen komt de mokoro in beweging.

ReflectiegrasHet zijn geen diepe sloten zoals in Nederland waar je overheen vaart. Soms staat er maar een paar centimeter water, waardoor de welbekende kano peddel-manier niet werkt. Je moet soms echt heel veel kracht zetten als je vast zit in de grond. En het belangrijkste is: evenwicht.  WaterToen we aangekomen waren op de slaapplek van vanavond en de tenten opgezet waren, kregen we de kans om zelf een rondje te maken met de mokoro. Ik wilde het natuurlijk wel eens proberen. De eerste ronde ging bovenverwachting goed! Maar de tweede keer kwam ik in botsing met een reisgenoot. Ik moest mijn evenwicht bewaren om de draai te maken, maar helaas. Daar ging ik. Met een mooie hoek van 90 graden kantelde ik koppie onder en mijn mokoro was ook geheel omgeslagen en gevuld met water. Gelukkig was de temperatuur goed te doen en kon ik er smakelijk om lachen.
Zonsondergang2

We namen weer plaats in de mokoro’s en werden weer veilig door ervaren mensen naar een prachtige plek gebracht waar we de Afrikaanse zonsondergang mochten aanschouwen. Onder het genot van luid gebrul van de nijlpaarden die her en der hun kopje bovenwater lieten komen was dit een prachtig beeld. Kano

Nog zo’n knaller met de voorkant van een mokoro op de voorgrond. Met het avondrood leek het wel of het landschap in vuur en vlam stond!

1Ati5

De volgende ochtend gingen we alweer vroeg op pad om een wandeling te maken en wat dieren te spotten. De hoofd-poler was Ati. Ik had het genoegen om voorgevaren te worden door de beste man. Heel vakkundig en vooral heel vriendelijk en grappig. Wat heb ik gelachen met hem. Hij pakte opeens een grote olifantenuitwerpsel op en trok hem uit elkaar. Dit is de enige poep die geheel natuurlijk is. Olifanten eten alleen maar bladeren dus dat kun je hier zien zitten. Haha, wat hebben we gelachen om Ati!

Ati4

Hij heeft ons ook geleerd hoe je je tanden moet stoken als je geen doosje tandenstokers bij je hebt in de natuur. Deze boom heeft allemaal stekels, die passen perfect tussen je tanden en ze smaken naar pepermunt, wat het helemaal een feest maakt om je tanden te stoken.

Grapes2

Naast tandenstokers, is er natuurlijk ook eten te vinden. Grote vruchten die je echt met een mes moet openbreken, maar ook kleine bessen die helemaal klaar zijn om te nuttigen.

Olifanten

Toen we weer terug vaarden stond er een groep olifanten aan de kant. Ze roken ons al op een grote afstand en begonnen te rennen. Deze olifanten zijn geen mensen gewend zoals in de national parken. Wel een leuk zicht, de olifanten tussen de koeien. Reiger

Een prachtige witte reiger stond te wachten op een heerlijk visje. Bijna een promotiefoto voor Ado Den Haag met de groen-gele bladeren en de reiger.
Eagle2

Ook de Afrikaanse visarend vliegt veelvuldig rond om vis te vangen. Erg gaaf om deze op kleine afstand over het water te zien vliegen.

Abi2

Na een ontspannen tocht kwamen we aan bij het andere kamp. Hier stonden de tenten al voor ons klaar. Luxe tenten met een groot matras! Heerlijk om weer eens op een matras te liggen in plaats van op een matje op de harde grond. We konden de middag gebruiken om even te ontspannen. Yasmin en Abi, de dochters van de eigenaar van de ‘camping’ waren vrij van school en dus gezellig aan het spelen. Ze kwamen steeds stiekem kijken en ik besloot om met ze te gaan spelen. Ik was een grote aap omdat ik een baard heb en moest achter ze aan rennen om ze te pakken, en wat vonden ze het leuk! Vlak voor we een nieuwe wandeling gingen maken had ik nog even deze prachtige foto van Abi gemaakt. Een prachtige herinnering een een mooie dag.
Hippo

Vandaag geen zonsondergang, het werd langzaam donker zonder kleurenzweem. Wel mochten we deze groep nijlpaarden aanschouwen die een voor een omhoog kwamen en hun brul lieten horen. Hiermee sluit ik deze mooie ervaring in de okavangodelta af. Helaas hebben wij geen leeuwen en luipaarden gezien, maar wel liepen er s’avonds op een meter afstand olifanten en nijlpaarden langs onze tenten. Ook een spannende ervaring.

Helaas was dit alweer bijna het einde van mijn reis door Afrika! Ik heb nog een paar foto’s van de Victoria Falls en een waanzinnig verslag over mijn bezoek aan National Park Chobe! Deze komt er spoedig aan!

0