dec 12, 2015 Geen categorie

Helaas, dit is alweer mijn laatste foto-verslag van mijn reis door Afrika. We zijn op 1 augustus aangekomen in Kaapstad en zijn vervolgens door Namibië en Botswana getrokken om uiteindelijk bij de Victoria Falls in Zimbabwe te eindigen. Het laatste verslag was eigenlijk mijn bezoek aan de Victoria Falls, maar ik wilde dit fantastische verslag graag voor het aller laatst bewaren. Dus laten we gauw beginnen!

Impala2

Al om zeven uur in de ochtend, toen het nog geheel donker was in Botswana, vertrokken we naar National Park Chobe. Toen we door de poort reden kwam de zon langzaam op. De foto van deze puku (antilope) was de eerste foto die ik maakte. De zon was nog niet helemaal door, dus ik moest de foto op iso 1600 maken en vervolgens zelfs nog een beetje oplichten om hem zoals hierboven te krijgen.

Marabu1

We reden door en kwamen deze boom gevuld met Afrikaanse maraboe’s tegen. Na even stil te hebben gestaan besloten we het pad rechtdoor te nemen. Al vrij kort na dit besluit stopte onze Robert (chauffeur) opeens. Hij hoorde het geluid van een jakhals. Ik vertelde hem dat de jakhalzen op een andere plek gewoon als honden voorbij liepen. Maar hij wilde er toch een kijkje nemen. We reden terug en gingen bij de boom linksaf. Er staat een andere safari-truck stil. Dan moet er dus iets te zien zijn. Ik zie een klein olifantje aan de linkerkant van de truck staan. Opeens zie ik in mijn ooghoek iets bewegen! Het was een luipaard! Heel rustig kwam het beest uit de bosjes en liep door. We hielden de andere safari-truck in die niks door leek te hebben.

Leopard7

Het prachtige dier bleef even stil staan en gaf mij de kans om een krachtig beeld te maken. Hierna liep ging die weer de bosjes in. Onze chauffeur Robert vroeg ons of we rondom zouden gaan rijden om de luipaard weer te zien of we naar de plek van de leeuwen zouden gaan. We wilden toch wel erg graag de leeuwen zien en besloten om door te rijden.

Leopard6

In het hele gebied van 11.700 km bevinden zich circa 20 luipaarden. Robert zag ze vandaag voor het eerst sinds drie maanden weer, dus ook voor hem is het altijd weer leuk om ze te zien. Het zijn prachtige beesten die iets magisch met zich mee dragen. Ze mijden normaliter de wegen en schuilen in bomen. De kans dat je ze ziet is dan ook nihil. De safari was pas net begonnen. maar kon nu al niet meer stuk!

Bok1

Aan de overkant zagen we deze mannelijke waterbok (op grote afstand) staan. Vrouwtjes hebben geen hoorns, daarom is het makkelijk te zien dat het een mannetje is. Helaas worden deze beesten vaak gestroopt voor de prachtige hoorns die tot wel 90 centimeter kunnen worden. Gelukkig wordt er steeds meer gedaan aan stropers en kan dit exemplaar in vrede leven in het goed beveiligde park.

Gier6

Op deze fraaie plaat komt er een gier aanvliegen om te genieten van het olifanten karkas dat er al een poosje ligt. Heel lang houden we het hier niet uit, want de geur is onverdraagbaar. Rondom het karkas zijn de gieren met de maraboe’s in gevecht. Je zal toch denken, er is genoeg voor iedereen. Maar vrijgevig zijn de gieren niet. Alles is voor Bassie (zo heb ik de vliegende gier voor de gelegenheid genoemd).

Fisheagle1

De Afrikaanse visarend laat zo nu en dan ook haar roep horen. Hoog in de boom is deze op zoek naar vis, of misschien even aan het uitrusten?

Aap1kzw

Apen blijven leuk om te zien. Voor meer foto’s van apen kun je het verslag van Ai-Ais nog even bekijken. Deze foto vond ik zo leuk omdat het aapje rustig achter mama zit. Daarna hing ze onder moeder’s buik en verdween.

Beestje2

Met behulp van Irvine, die goed voor ons zorgde met zijn maaltijden die hij toch maar elke keer voor de hele groep wist te maken ben ik erachter gekomen wat dit voor een beestje is een slanke mangoeste of Afrikaanse mangoeste. Ik had er zelf nog nooit van gehoord en was niet achter de naam gekomen zonder hulp van Irvine. Dit beestje kwam opeens te voorschijn en was holletjes aan het graven. Echt super schattig!

Buffel3

BUFFEL, schreeuwde ik. De big 5 is eindelijk compleet! Na het zien van olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden is nu de Big 5 compleet met het zien van de buffel.

Buffel5

Het beest ziet er aanzienlijk minder spectaculair uit als de andere vier, vind ik. Zoals hier, oogt hij onschuldig terwijl hij geniet van een heerlijk vegetarische maaltijd.

Buffel8

Maar begon daarna een nabijgelegen boom te knuffelen, of was het aanvallen? Goed, ze zijn dus toch erg gevaarlijk, want anders behoren ze niet tot de grote Big 5! Leeuw8

We reden weer verder richting het gebied van de leeuwen. Er kwam een tegenligger passeren en Robert vroeg aan de andere chauffeur of hij de leeuwen ergens had gezien. Ja zei hij, maar ze zijn de bosjes ingegaan, dus je zult ze waarschijnlijk niet gaan vinden. Robert is een eigenwijze man en reed gewoon door in de hoop ons de leeuwen te kunnen laten zien. Ik riep hem te stoppen toen er opeens een prachtig klein leeuwtje uit de bosjes gelopen kwam! Helemaal gelukkig was ik na het zien van dit schattige poesje.

Leeuw3

Ik werd nog gelukkiger toen het er twee bleken te zijn…

Leeuw6

Nee, 3? 4! Het werden er steeds meer! Een prachtig gezicht die jonge leeuwtjes die vooruit liepen.

Leeuw5Even leek het erop of ze weer de bosjes in gingen, maar toen kwamen de moeders. Er was geen mannetje te bekennen, enkel vrouwtjes. Leeuw17kzw

Gelukkig gingen ze niet weg. Ze staken recht voor de safari truck over richting het water. Langzaam aan paradeerden de familie leeuw voor de auto langs om even een afzakkertje te pakken. Robert was zielsgelukkig om ons zo vrolijk te zien na deze geweldige ervaring. We waren echter allang over onze tijd heen. We moesten om 9 uur terug zijn bij de uitgang van het park en we waren echt helemaal aan de andere kant. Dus Robert vroeg ons of alles naar wens was en of we weer terug zouden gaan. Natuurlijk, we waren Robert heel erg dankbaar voor zijn goede zorgen en vriendelijkheid. Hij draaide de auto om en er kwam in de verte een olifantje aanlopen… Hij dacht na en dacht dat als er een olifantje helemaal alleen loopt op korte afstand van de leeuwen met jongen, de vrouwtjes mogelijk de eerste keer de kinderen lieten zien hoe je je maaltijd moet klaarmaken. Nog voordat hij zijn woorden had uitgesproken zag je een leeuwin sluipen naar het olifantje.

Leeuw38

Het arme beest had niks in de gaten. De leeuwen hebben een beetje dezelfde kleur als het gras op de achtergrond en daar sloop ze doorheen. Een sprong op de rug en de ander greep de slurf. Robert begon te rijden naar de andere kant van het veld en op een paar meter afstand arriveerde de hongerige beesten met prooi.

Leeuw30

Het was zo dichtbij dat ik zelfs met mijn 200mm moest uitzoomen om het geheel in beeld te brengen. Natuurlijk is het een afschuwelijk gezicht, maar dit is wel de natuur en gebeurt dagelijks.

Leeuw41

Het olifantje leek totaal omsingeld door de hongerige vrouwtjes. Langzaam aan kwamen de jongen erbij en het leek een gruwelijk eind voor de arme olifant die naar schattig zo’n anderhalf jaar oud is.

Leeuw32

Iedereen was van de partij en begon lekker te smullen van het beest, dat wonderbaarlijk nog altijd aan het tegenstribbelen was. Maar met zoveel leeuwen op je, lijkt het mij dat je geen kans hebt.

28kzw

Echter stond het sterke beestje weer op en probeerde weg te rennen. Er leek geen eind meer aan te komen. De huid van een olifant is zo hard dat het erg lastig is om erdoor heen te komen. Zelfs met zoveel leeuwen kregen ze het beest niet uitgeschakeld.

Leeuw43

Op deze foto zie je eindelijk een buikwond, maar dat was niet genoeg om aan te bezwijken, het beestje stribbelde nog flink door. Een andere leeuw probeert aan de overkant het slurfje dicht te knijpen om verstikking te veroorzaken. Nadat dit afschuwelijke spel al een half uur bezig was, moesten we echt wel vertrekken we waren ruim over tijd en moesten zeker nog een half uur door het gebied rijden voor we de uitgang bereikte.

Olifant2

Ondanks dat de tijd er allang op zat bleef Robert rustig en vriendelijk en stopte telkens weer als er iets te zien was. Giraffen, wrattenzwijnen, impala’s, een ander groepje leeuwen met mannetje (maar waren verschuild in de bosjes dus geen goede foto’s).

 

Olifantzw

Olifanten op afstand dat ik ze bijna kon aanraken vanuit de auto. Het was een safari zoals je je in je stoutste dromen voorstelt, maar dan nog beter is in het echt. Natuurlijk is het niet leuk om te zien hoe dat arme olifantje wordt afgemaakt, maar het is de natuur. We zien het gelukkig niet vaak, maar als het gebeurt is het wel erg bijzonder om mee te maken. Het liefst stap je uit om het beest te bevrijden, maar dan was ik een lekker mals stukje vlees geworden… Zeer waarschijnlijk heeft dit olifantje geluk gehad. Toen een andere groep terug ging naar het gebied, was er geen olifantje noch leeuwen te zien. Na twee rondes in het gebied was er niks meer te bekennen. Vermoedelijk zijn er andere olifanten gekomen om het beest te helpen. Of het later bezweken is aan de verwondingen, weet ik natuurlijk niet. Maar het leek er dus zeker op dat het beestje de aanval heeft overleefd.

Olifantenboot2

In de middag konden we genieten vanaf het water. In een grote boot genoten we van het heerlijke zonnetje en natuurlijk het uitzicht. Hier aan de overkant van dit kleine bootje zie je vele olifanten.

Hippo2Ook achter deze neushoorn zie je in de verte olifanten staan. Op de plek waar we verbleven passeerden in de avond gewoon olifanten over de autoweg! Een bijzondere ervaring die voor de lokale bewoners normaal is, alsof er koeien passeren. Ze kijken er niet eens meer naar om. Zolang je niet in de buurt komt, doen ze niks.

Krokodil2zw

Net als deze krokodil die in het gras lag. Zonder enige beweging ligt het beest daar voor dood te spelen. Zodra er een dier te dicht in de buurt komt, slaat ze toe. We bleven aandachtig kijken en opeens sprong ze het water in. Toch wel een klein schrik momentje haha!

Hippo3Net als de nijlpaarden die steeds opduiken met een grote plof! Meestal zie je enkel een kopje en dan maken ze de hippo-brul om vervolgens weer onder water te gaan. Toch is het gelukt om een stukje lichaam op de foto te krijgen. En door de zonsondergang valt er mooi warm licht op het dier.

Hippo5

Dit was alweer de laatste foto van mijn safari door National Park Chobe. Een spectaculaire ervaring met de leeuwen en natuurlijk prachtig om eindelijk een luipaard in het echt te zien. Dit was het aller laatste verslag, maar ik zal proberen om nog een top 10 of top 25 te maken van de mooiste foto’s. Zodat jullie net als ik nog even extra kunnen nagenieten van deze prachtige reis.

De volgende reis staat al op de planning, maar dat hou ik nog even voor mijzelf tot alles helemaal geregeld is en vast staat.

0