jan 4, 2016 Geen categorie

Na een zeer gezellig bezoek aan Amsterdam met mijn vriendin Kim Bes trotseerden we tezamen de koude avond om eindelijk het Amsterdam Light Festival te bezoeken. Noodgedwongen op zondag 3 januari, omdat dit de laatste avond was dat de lichtkunstwerken verlicht waren.

HDRRembrandtpleinb

De eerste foto die ik maakte was van het sfeervolle Rembrandtplein met in de achtergrond het NH Schiller Hotel, waar elke doordeweekse avond RTL Late Night wordt opgenomen. Een heerlijk winters tafereel met houten etenskraampjes, verlichtte kerstboom en in de voorgrond een lantarenpaal om de plaat helemaal compleet te maken.

Lichtfietsen

Niet ver van het Rembrandtplein is het begin van de wandelroute. Het eerste kunstwerk dat ik zag, waren deze verlichtte fietsen. Ze bleken echter niet bij het festival te horen. Er was een wedstrijd waarbij het ging om de mooist versierde en verlichte fiets.

Lichtlijn

Het eerste echte lichtwerk dat onderdeel is van het festival was deze waslijn die verschillende patronen licht toont. Rechts onder zie je de lichten van een voorbijvarende boot. Deze foto is iets na vijven gemaakt, daarna was er geen moment meer om een rustige foto te maken zonder boot-strepen.

Lichtjesster

De grote blauwe ster. Zo krijg je hem echter niet in het echt te zien. Het zijn lijnen die aan en uit gaan, ze zijn nooit allemaal tegelijk aan. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd kleur je hem dus helemaal in, wat zorgt voor dit resultaat.

Vliegerbrug

Amsterdam heeft vele bruggen, groot en klein. Zeker in de kerst/ winterperiode is het genieten met de kerstverlichting die overal hangt.

Vliegerbrugzw

Dit soort foto’s doen het in kleur goed, maar zijn in het zwart-wit ook niet onaangenaam. Daarom plaats ik ze gewoon allebei.

Lichtbakken

Wat het moet voorstellen naast lichtkunst, weet ik niet. De buitenkant veranderd van kleur en de binnenkant kan je in zitten. Er staat dan ook voortdurend een wachtrij van enthousiaste mensen die graag in het werk willen zitten.

Lichtvogeltjes

Een cirkel van palen met lichtgevende vogels, die op sensor werken. Als je langsloopt, gaat er één paal met vogel aan. Vooral erg leuk voor kinderen, die hun energie kwijt kunnen met het rennen van rondjes. Het binnenste licht werkt op gewicht denk ik, want pas toen er meerdere mensen in de cirkel waren, ging dat licht aan.

Lichtvogeltjeshalf

Dezelfde foto, maar dan branden niet alle vogels, wat ook weer iets leuks heeft.
Spiegelzw

Een spiegel, met nog een spiegel en misschien nóg wel een spiegel. Hierdoor krijg je een leuk speels effect.

Lichtringen

Deze gekleurde ringen, verwisselen van kleur, maar daar blijft het bij. Je kan er zelf ook leuks mee doen, zoals onderstaande foto.

Lichtringengloeilamp

Door het in- / uit-zoomen van je objectief kun je andere vormen maken. Dit lijkt een beetje op de vorm van een gloeilamp?

Lichtjesrondjesanders

En hier heb je dubbele ringen. Gewoon dezelfde ringen als op de eerste foto, maar dan met een leuk speels effect waardoor je toch net een andere foto krijgt dan de rest van de bezoekers.

Lichtjesbrugzw

Amsterdamse bruggen en grachten hebben iets wat veel mensen interesseert. Ondanks dat we voor het Light Festival kwamen, kon ik het niet laten om toch even wat bruggen vast te leggen waar we overheen kwamen.

Lichtjesbrug

Zwart-wit of toch kleur? Dat is smaakbepalend. In ieder geval heb ik de foto met gevaar voor eigen leven gemaakt, met veel boze fietsers en automobilisten die een file vormden. Grapje, precies toen ik deze foto maakte was er wonderbaarlijk geen verkeer!

Neontafeltjes

Een aantal tafeltjes met neon-kleurige verf en blacklights, dat geeft dit leuke effect.

Lichtjesservies
In hetzelfde parkje stond ook dit verlichte servies. Leuk gedaan, maar ik had toch wel wat grotere en spannendere lichtwerken verwacht.

Lichtvogelboom

Een vogelboom. De paars, groen en blauwe kleuren vormen de lichtbanen van vogeltjes die het vogelhuisje in en uitgaan. Erg leuk gedaan!

Lichttorens5

Dit deelnemende kunstwerk vond ik zelf het leukst. De torens veranderen in elke gewenste kleur. Paars, blauw, roze, groen, oranje, rood… Lekker door elkaar en als je op het juiste moment een foto maakt, kun je prachtige kleuren krijgen, zoals deze. Lichttorens4 Roze, paars en blauw doen het bij mij ook altijd goed.

Kerk

De Zuiderkerk gereflecteerd op het water, heerlijk Amsterdams plaatje met de grachten en bootjes erbij.

Kerkzw

Ook in het zwart-wit voor de liefhebber.

Lichtjesfietsend De laatste foto die ik maakte was deze. De verlichte fietsen parade passeerde ons terwijl we op de tram wachtte en ik aan het inpakken was. Nog net op tijd kon ik deze foto maken vanuit mijn hand. Lekker kleurrijk!

Zelf ook het Amsterdam Light Festival bezoeken? Tot en met 17 januari is het nog mogelijk om de boottour te doen. De wandelroute zal waarschijnlijk begin december 2016 weer beschikbaar zijn, met nieuwe verlichte kunstwerken.

0